Waarom angst zo hardnekkig kan zijn tijdens paardrijden

Zowel mensen als paarden kunnen hevig angstig zijn en dat is heel natuurlijk. Zonder angst zouden we niet kunnen overleven. Als angst zich vastzet kunnen we in een negatieve spiraal terechtkomen en niet meer genieten van paardrijden.

  

De oorsprong van angst

Tijdens de evolutie zijn de hersenstructuren van zoogdieren ontstaan:

1. Het "reptielenbrein" onderin de hersenen, vooral bezig met onbewuste processen

2. Het "zoogdierenbrein" middenin de hersenen, het centrum van emoties, leren en geheugen

3. Het "menselijke brein" de buitenste laag, ons rationele brein en centrum van onze persoonlijkheid

 

Angst is een van de sterkste emoties, mensen en paarden beleven deze gevoelens op dezelfde manier. In het meest primitieve deel van onze hersenen (het lymbische systeem in het zoogdierenbrein) zitten twee kleine kernen van zenuwcellen: de Amygdalae. Deze oeroude structuur speelt een belangrijke rol bij het verwerken van informatie uit de buitenwereld, het koppelen van emoties hieraan en het opslaan van herinneringen. Dit gedeelte van onze hersenen wil zoveel mogelijk "plezier" ervaren en zo min mogelijk angst. Door aan bepaalde gebeurtenissen angst te koppelen kunnen we bij een soortgelijke situatie snel reageren en gevaar voorkomen. Voorbereiding op toekomstige dreiging was evolutionair gezien heel nuttig om te overleven.

 

In stand houden angst en schrikreactie

Het opstarten van de vecht, vlucht of verstijf reactie gebeurd voor 90% onbewust, je lichaam (en dat van onze paarden) maakt zich klaar voor een intensieve inspanning. Je hersenen produceren stress hormonen, daardoor reageer je minder alert, actief en efficiënt (al lijkt dit niet zo). Door dit bedreigende gevoel kunnen we niet meer goed samenwerken met onze paarden. De communicatie tussen mens en paard wordt vrijwel onmogelijk. Oncontroleerbare of onvoorspelbare gebeurtenissen kunnen voortdurende angst bij mensen en paarden veroorzaken. Onbewust zien we alleen nog maar de gevaarlijke situaties. Vermijden of ontsnappen hieraan lijkt de enige oplossing. We blijven angst hardnekkig koppelen aan onaangename ervaringen en houden zo de reactie in stand. Als laatste kunnen gedachten aan traumatische, bedreigende situaties angstige gevoelens opwekken en de stress reactie steeds opnieuw activeren. We bedenken als het ware wat er kan gebeuren.

 

Wat kunnen we eraan doen

Trauma's en angsten kunnen met wetenschappelijk onderbouwde therapie worden verwerkt. Je leert  nieuwe vaardigheden om met angst om te gaan in een veilige omgeving. Het gaat om controle  (zelfvertrouwen) terugkrijgen en begrijpen wat er in je hoofd gebeurd. Als je bang bent tijdens paardrijden kun je eerst naast je paard angstige gedachten doorwerken totdat je durft op te stappen. Dit is een verrassend kort proces, angst accepteren als bondgenoot en niet als vijand is het begin van ontspannen paardrijden. Naast therapie is het heel belangrijk om je angsten te bespreken met je instructeur zodat deze de les kan aanpassen om je zelfvertrouwen terug te vinden.

Paarden kunnen niet nadenken over bedreigende situaties, door angsttraining kunnen we hun nare herinneringen vervangen door aangename. Geleidelijke blootstelling aan mogelijk  "gevaarlijke" situaties zonder de bijbehorende stress zorgt voor het uitdoven van de schrikreactie. Zodra we met zelfvertrouwen kunnen paardrijden zal je paard je vertrouwen en vragen wat te doen als hij bang is (Antoine de Pluvinel 1555-1620).

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Volg mij

 

 

ONTVANG HET GRATIS E-BOOK : 

 

"Vertrouwen opbouwen na een val van je paard"

 

SCHRIJF JE HIERONDER IN en WORDT LID VAN DE COMMUNITY

 

 

 

Schrijf je in bij Vrij Paardrijden Hippisch Therapeut

* indicates required