Hoe denken over gevaar je tegen kan houden om te gaan paardrijden

We kennen de gedachte vast wel: "het waait dus ik ga maar niet paardrijden". In ons hoofd hebben we alle rampscenario's al doorgenomen en zijn ervan overtuigd dat ons paard op hol zal slaan of gaat bokken. De dreiging van een (bedachte) gevaarlijke situatie is al genoeg om paardrijden te vermijden. Is dit wel terecht?

 

Gevaar vermijden we liever

Onze hersens hebben het graag naar hun zin, angst is geen fijn gevoel en indien we dat kunnen voorkomen is de rust hersteld. Als we al eens eerder een slechte ervaring hebben gehad met een situatie zullen we van nature soortgelijke bedreigingen vermijden. Het lijf in veiligheid brengen is een sterk biologisch mechanisme. Onze paarden zijn daar meesters in, als de situatie niet meer eng is, sterft dit vermijdingsgedrag vanzelf uit. Bijvoorbeeld niet door een plas water willen lopen. Jouw paard vertrouwd de situatie niet en gaat deze uit de weg. Als je hem (of haar) kunt overtuigen dat de plas niet gevaarlijk  is (hij kan er uit drinken of mee spelen) dan zal hij minder gaan vermijden.

 

We houden onze angst in stand door te denken aan enge situaties

Waren we maar zo ongecompliceerd als onze paarden. Mensen kunnen uitgebreid nadenken en van te voren bedenken. Hier gaat het vaak mis, voor of tijdens het paardrijden bedenken we wat er kan gebeuren. Onbedoeld starten we ons stress systeem en ons lichaam maakt zich klaar voor actie. Je spierspanning, hartslag en bloeddruk nemen toe. Verplaats je nu eens naar wat je paard voelt als je zo gespannen bent. Hij vertrouwt jou en jij geeft aan dat er ergens iets niet in orde is. Je paard wordt nu ook bang  voor mogelijk hetzelfde als wat jij bedacht hebt: wind is niet OK. Als je paard dan gaat schrikken van rond dwarrelende blaadjes wordt jij onzeker of angstig en de cirkel is rond.

 

Is het terecht om dan maar niet te gaan paardrijden

Hier is expres een voorbeeld genomen waar het gevaar wel degelijk terecht kan zijn. Sommige paarden worden heel schrikkerig van zware wind omdat ze niet goed meer kunnen focussen op de omgeving. Indien je al eerder tijdens stormachtig weer alle hoeken van de bak hebt gezien is het een gezonde beslissing om niet te gaan rijden. Het is namelijk helemaal niet verkeerd om in te schatten wat tijdens paardrijden gevaarlijk kan zijn. Angst is je raadgever en niet je vijand!

 

Het is een andere zaak als jouw paard niet onder de indruk is van wind en jij bedenkt dat het eng is. Dan kom je in bovenstaande spiraal terecht. Daag jezelf uit om je gedachten te onderzoeken of ze wel terecht zijn. Vermijden is in dit tweede geval niet noodzakelijk, wordt je bewust van je eigen valkuilen en ga met plezier paardrijden.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Heidi (woensdag, 05 augustus 2020 00:20)

    Wat een fijne, heldere en inzichtelijke blog!
    Bedankt!

Volg mij

 

 

ONTVANG HET GRATIS E-BOOK : 

 

"Vertrouwen opbouwen na een val van je paard"

 

SCHRIJF JE HIERONDER IN en WORDT LID VAN DE COMMUNITY

 

 

 

Schrijf je in bij Vrij Paardrijden Hippisch Therapeut

* indicates required