· 

Paarden voorwaarts voor een hulp rijden

Voorwaarts paardrijden is net zo belangrijk als terug kunnen rijden in het onder controle houden van paarden. We willen immers niet dat een paard midden op een drukke weg gaat stilstaan en niet meer luistert. In de opleiding van jonge paarden is dit een van de eerste dingen die ze moeten leren. Als een paard goed begrijpt wat je hulp betekent en vlot reageert, kun je veiliger paardrijden, zowel binnen als buiten de rijbak.

 

Eerst correct zitten

De juiste houding van de ruiter is onmisbaar bij het aanleren van de hulpen. Het gaat namelijk altijd om een samenspel van aanwijzingen met je zit- en kuithulp. Zorg dat je met een ontspannen bekken op je paard zit. Met een aangespannen bekkenbodem hou je (vaak onbewust) je paard tegen om voorwaarts te gaan. Maak je benen lang en richt je voeten recht naar voren in de stijgbeugels. Buig dan vanuit je knie je kuiten zover naar achteren dat je net niet je tenen kunt zien als je langs je knie naar beneden kijkt. Je hakken blijven het laagste punt, echter niet overdreven omdat anders je voet weer naar voren gaat.

 

Hoe leert een paard de hulpen aan

Laten we ons eens verdiepen in hoe een paard leert. Ze kunnen helaas niet praten en we willen ze wel graag bijbrengen wat we bedoelen. Een paard leert door het aanbrengen en wegnemen van druk. Dit hoeft niet zwaar te zijn, elk paard reageert anders. De hulp om voorwaarts te gaan is druk van de kuit. Zodra je paard doet wat je wil, bijvoorbeeld aandraven, beloon je hem door deze druk weg te nemen. In dit geval de kuit ontspannen naast je paard laten hangen totdat je weer een kuithulp moet geven.

 

Via de dosering van de hulpen naar voorwaarts rijden

Paardrijden gaat niet op kracht, als we teveel met de kuit klemmen reageert je paard door gewenning niet meer. Paarden worden afgestompt van constante kuitdruk (of sporen). Hoe dan wel? Allereerst ga je aftasten hoeveel druk van de kuit nodig is om je paard voorwaarts te rijden. Herhaal dit een aantal keren door te schakelen van stap naar draf en andersom. Let erop dat je zo snel mogelijk je kuit loslaat als je paard voorwaarts gaat. Probeer tijdens het aanleren van de kuithulp steeds iets minder zware hulpen te geven, streef naar zo min mogelijk aanwijzing. Verwacht van je paard dat hij onmiddellijk reageert op je kuit, kom niet in de verleiding om heel lang te duwen. In het laatste geval kan een klein tikje met je zweep helpen om een kuithulp aan te leren. Af en toe zal je terug moeten naar iets zwaardere kuitdruk als een lichte niet werkt, dit hoort bij het leerproces naar fijn paardrijden.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Volg mij

Schrijf je in bij Vrij Paardrijden Hippisch Therapeut

* indicates required