· 

Zelfverzekerd paardrijden met behulp van klassieke dressuur

Deze keer een persoonlijke blog over hoe de principes uit de klassieke dressuur mij geholpen hebben om zelfverzekerd te gaan paardrijden. In de tijd dat ik begon met paardrijden werd je niet zo goed begeleid als nu. Van je paard vallen en geen controle hebben hoorde erbij. De eerste vijf jaar van mijn paardencarrière wist ik werkelijk niet waar ik mee bezig was. Vallen en weer opstappen, op hol slaan en hopen dat je bleef zitten. Ik was behoorlijk bang en gespannen tijdens het paardrijden. Deze angst loste bijna vanzelf op toen ik het 'Skala' leerde toepassen in de praktijk.

 

De eerste kennismaking

Ik had geen idee dat het mogelijk was om controle te krijgen over je paard met behulp van een al eeuwenlang beproefde methode. Gelukkig ontmoette ik een rijmeester van de Koninklijke stallen die mij de principes van de klassieke dressuur spelenderwijs heeft geleerd. De basis van alles ben je zelf, voordat je een paard kan opleiden moet je werken aan jouw rijtechniek. Dit betekent vooral leren zitten. Zonder onafhankelijke zit kun je geen verfijnde hulpen geven en stoor je het paard tijdens het rijden. In mijn geval kreeg ik een tiental voltige lessen om in alle standen en gangen op de blote paardenrug te blijven 'zitten'. Het corrigeren van mijn houding en zit bleef een vast onderdeel van mijn opleiding.

 

Opnieuw leren paardrijden

Nu ik veel stabieler op mijn paard kon zitten werd ik minder bang om te vallen. Wel moest ik mijn oude gewoontes afleren. Niet meer aan de teugels gaan hangen als mijn paard opzij sprong of er vandoor ging. Aanleuning met de mond is iets anders dan 12 kilo vasthouden en spierballen kweken. Bewust worden dat je in alle gangen in verschillende tempo's kunt rijden. Dat een kuithulp een aanwijzing is en niet lijkt op klemmen en duwen. En het belangrijkste: problemen (bokken, steigeren, op hol slaan of niet voor de hulpen zijn) voorwaarts oplossen, vooral niet gaan stilstaan.  

 

Leren rijden volgens de principes van Klassieke Dressuur

De klassieke dressuur is er voor het paard, niet voor de ruiter. Met geduld en vertrouwen train je paarden om door middel van oefeningen sterk te worden en de ruiter te kunnen dragen. Wat was het een mooi leerproces om samen met mijn groene paard de opleiding tot fijn dressuurpaard te doorlopen. Van de basis tot verzameling duurde het geheel ongeveer 3 jaar, dan heb je een diepe band met je paard gekregen en voelt rijden als het mooiste wat er is. En angst? Daar heb ik weinig last meer van omdat ik weet hoe ik het vertrouwen van mijn paard kan winnen, samen kunnen we alles aan.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jannie (zaterdag, 17 oktober 2020 19:27)

    Vroeger was ik niet bang om te vallen of dat het paard bokte of wat dan ook. Maar nu ben ik 58 jr en toch banger niet panisch maar bang dat ze er vandoor gaat dat vindt ik zo jammer want soms geniet ik niet van een buitenrit maar ben ik blij dat ik weer heel huids thuis ben.

Volg mij

Schrijf je in bij Vrij Paardrijden Hippisch Therapeut

* indicates required