Ze denken vast dat ik niet goed kan paardrijden

Bijna elke ruiter heeft wel eens last van prestatie angst (podiumvrees) als er mensen kijken wat je doet met en op je paard. In de paardenwereld heeft iedereen een mening wat de "beste" methode is. Net als je wil laten zien hoe goed je bezig bent met de training gaat je paard staken. Of iedereen kan zien dat je niet durft te galopperen uit angst voor capriolen. Om nog maar niet te praten over je prestaties op wedstrijden. Als er een strenge jury toekijkt vergeet je alles wat je thuis hebt geleerd. Faalangst is een nare raadgever, je durft eigenlijk geen actie meer te nemen. 

 

Angst voor beoordeling door anderen

Waarom is die beoordeling door anderen toch zo belangrijk? Conformeren aan de groep is een sociaal psychologisch mechanisme. Indien je hiervan afwijkt loop je het risico om geïsoleerd te raken en niet meer bij de groep te horen. Het gaat om een oerangst.  In vroeger tijden kon je het niet permitteren om de hulp en steun van je familie of stam te moeten missen. Tegenwoordig kunnen we prima individueel leven, echter wat een ander van ons vindt blijft belangrijk. We willen anderen laten zien dat we de moeite waard zijn. Tonen wat je kan tijdens paardrijden is een manier om positieve aandacht te krijgen en zelfvertrouwen op te bouwen. Het brengt je in connectie met de mensen om je heen en je paard, je bouwt als het ware aan je sociale netwerk.

 

Wennen aan druk

Wanneer anderen naar onze prestaties te paard kijken wil je laten zien dat jullie een goed team zijn. Je gaat echter nadenken over automatismen die je normaal onbewust doet.  Dit roept zoveel stress op dat je totaal afgeleid bent van het rijden zelf. Deze druk kan extreme vormen aannemen, er zijn ruiters die helemaal niet gaan rijden als er mensen langs de baan staan. Het helpt als je de gedachten die publiek oproept eens gaat verkennen. Zijn ze wel terecht? De beste stuurlui staan meestal aan wal en ook niet iedere jury kan heel goed paardrijden. Wen jezelf eraan om als je gaat nadenken over wat anderen vinden een oefening te rijden die je goed af gaat. Zo leg je de focus op het paardrijden zelf en niet op de buitenwereld.

 

Externe focus

Net als wedstrijd ruiters kun je leren om met prestatiedruk en faalangst om te gaan. Veel topruiters hebben een ritueel voordat ze de proef of ring in moeten. Even afzonderen met een muziekje, de rijlaarzen oppoetsen, een meditatiemoment etc. altijd hetzelfde en loslaten van spanning. Zoek voor jezelf een ritueel waar je rustig van wordt en pas dat elke keer toe als je gaat rijden. Stress door toeschouwers zorgt ervoor dat je de focus verliest. Je aandacht gaat naar gedachten en niet naar het paardrijden zelf. Door training kun je de interne focus (stressvolle gedachten) richten naar een externe: het doel. Richt je op wat je wil gaan doen en bereiken. Maak een plaatje in je hoofd van dat proces, als je dan wordt afgeleid kun je altijd weer terug naar je doel: fijn paardrijden.

Volg mij

Schrijf je in bij Vrij Paardrijden Hippisch Therapeut

* indicates required