Goede stress inzetten tijdens paardrijden

 

 

 

Stress heeft een negatieve betekenis voor veel ruiters. Als je angstig bent tijdens paardrijden voelt dat heel naar. Je paard wordt er ook gespannen van en paardrijden niet meer leuk. Toch zijn er voordelen aan je stressreactie die pas recent zijn ontdekt in de wetenschap. Stress kan namelijk kracht en energie geven. 

 

 

 

 

 

 We willen allemaal van stress af

Stress is de reactie op een bedreigende situatie,  je hartslag gaat omhoog en je ademt sneller om je lichaam voor te bereiden op actie. Je herkent vast wel dat moment dat je paard ineens schrikt en wegrent. Beiden hebben jullie dan dezelfde ervaring.  Stresshormonen komen automatisch vrij en bereiden je voor op vechten, vluchten of verstijven.  Een evolutionair oud mechanisme waar we niets aan moeten veranderen, het helpt je lichaam om de uitdagingen die je tegen komt aan te gaan.

Het wordt pas vervelend als de stress niet meer weggaat, iets waar we in onze drukke maatschappij erg veel last van hebben. Het resultaat is dat we niet meer kunnen ontspannen tijdens paardrijden. Het maakt daarbij niet uit of je stress hebt door angst voor paardrijden of door andere oorzaken in je dagelijkse leven. Toch is het niet verstandig om stress te vermijden, geef er een zinvolle betekenis aan.

 

Betekenis geven aan je stress reactie

Hoe je denkt over stress beïnvloed de spanning, zelfs die in je aderen.  Ga stress zien als een bondgenoot om je kracht en energie te geven. Momenten van plezier en moed geven hetzelfde gevoel, dit wordt veroorzaakt door het hormoon oxytocine, het knuffelhormoon. Weinig mensen weten dat ook dit hormoon vrij komt tijdens de stressreactie die volgt op een bedreigende situatie. Oxytocine is een hormoon dat ons laat verlangen naar fysiek contact, liefde en het versterken van relaties. Het motiveert ons om steun te zoeken bij anderen voor hulp. Op deze manier maakt stress sociaal. Het zoeken naar verbinding met je paard is een bescherming tegen stress. Sterker nog, je hebt een gezondere stressreactie en herstelt sneller door sociale steun.

 

Verbinding zoeken met je paard, hoe doe je dat?

Als jij en je paard beiden in een stressreactie zitten dan kun je dit doorbreken door steun te zoeken bij elkaar. Maak letterlijk fysiek contact, raak bijvoorbeeld je paard met je handen aan. Praat geruststellend om te kalmeren. Ook paarden willen zich veilig voelen en de situatie samen met jou oplossen. Het zorgen voor elkaar geeft veerkracht om balans terug te vinden na hevige stress. Jullie krijgen beiden het vertrouwen dat je uitdagingen aan kan, met elkaar, onder alle omstandigheden.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Volg mij

 

 

ONTVANG HET GRATIS E-BOOK : 

 

"Vertrouwen opbouwen na een val van je paard"

 

SCHRIJF JE HIERONDER IN en WORDT LID VAN DE COMMUNITY

 

 

 

Schrijf je in bij Vrij Paardrijden Hippisch Therapeut

* indicates required